
Hoe het allemaal begon...
LEREN OVER LEVEN vzw werd opgericht in 1989 door Jan Lens, Frank van Mierlo en May Michielsen, 3 gestalttherapeuten, die groepen wilden organiseren en begeleiden in het randgebied tussen vorming en therapie. Vandaar de naam: LEREN OVER LEVEN, Centrum voor Vorming en Therapie.
​
Na enkele introductiecursussen in 1991 en 1992 met Aat van Rhijn en Hanneke Meulink-Korf, volgden May en later Frank de masterclass Contextuele Therapie aan de Hogeschool van Amsterdam.
​
Op 30 oktober 1992 organiseerde LEREN OVER LEVEN haar eerste studiedag: “Contextueel werken met echtgescheiden ouders en hun kinderen en samengestelde gezinnen.” Een overweldigende opkomst van 400 deelnemers toonde de massale belangstelling voor de contextuele benadering aan en de nood aan inzicht en verdieping vanuit dat model. De jaaropleiding, die dan startte, was dan ook meteen vol.
​
Vanaf dan ging het aantal introductiecursussen, opleidingen, workshops, programma’s op maat en studiedagen en conferenties steeds in stijgende lijn. Een overzicht daarvan vind je hieronder.
​
In 1997 kwam Wim van Mulligen met de contextuele opleiding, die hij in Nederland organiseerde, naar LEREN OVER LEVEN en ontstond er een vruchtbare samenwerking. In dat jaar werd de naam ook veranderd in: LEREN OVER LEVEN, leerschool voor contextuele hulpverlening.
​
In 1998 gaf de staf van LEREN OVER LEVEN een eigen boek uit: “LEREN OVER LEVEN IN LOYALITEIT, OVER CONTEXTUELE HULPVERLENING”, ook gekend als "het rode boek". Van dit boek werden reeds duizenden exemplaren verkocht.
​
De staf had zich intussen uitgebreid tot een kerngroep, gevormd door Jan Lens, Frank van Mierlo, May Michielsen, Wim van Mulligen, Leen Hermkens, Han Sauren, Jan Hoet en Gerdy Segers, later ook nog aangevuld met Rikie van Hussel en Lisette Claessens. Daarnaast waren er vele gastdocenten, die workshops en programma’s op maat verzorgden.
​
Omwille van de toenemende vraag werd in 2003 gestart met een tweejarige vervolgopleiding ‘Contextuele hulpverlening en therapie’. In Vlaanderen en Nederland studeerden honderden studenten af in de basisopleiding en de vervolgopleiding.
​
In 1994, 1995 en 1996 kwam Ivan Boszormenyi-Nagy telkens naar Antwerpen voor conferenties, waar hij een consultatiegesprek met een gezin deed, dat door een therapeut in opleiding bij LEREN OVER LEVEN werd meegebracht. Toen Nagy te oud werd om nog naar Europa te komen, werd in 1999 en 2000 Barbara Krasner, medeauteur van ‘Tussen geven en nemen’ uitgenodigd. Die conferenties waren telkens voor de staf en studenten van LEREN OVER LEVEN zeer inspirerende gebeurtenissen.
​
Zo groeide LEREN OVER LEVEN vzw uit tot een kwaliteitsvol en ervaringsgericht opleidingscentrum dat na 33 jaar nog steeds een vaste waarde in de sector betekent.
​