Voortgezette leertherapie

Inhoud

Nieuw!  Voortgezette leertherapie

data: 08/10 - 22/10 - 19/11 - 03/12/2021
uur: 09.00u - 16.30u
locatie: Oude Abdij van Drongen


Wat is leertherapie en waarom is het zo belangrijk voor elke hulpverlener?
Als contextueel werker is je persoon je belangrijkste instrument in je vak. Vanuit de informatie die we via verschillende kanalen binnenkrijgen, geven we vorm aan onze interventies. Enerzijds luisteren we met ons hoofd: de denkkaders die we meedragen om te begrijpen wat er met en tussen cliënten gebeurt. Anderzijds luisteren we met ons lichaam en ons hart: ervaren en observeren wat er in (de relatie met) de cliënt wakker wordt. In de hele weg van de cliënt naar onszelf en weer terug, worden onze eigen verhalen, de relaties waar wij mee verbonden zijn en onze geschiedenis meer dan eens aangeraakt. Op zich vormt dat geen probleem en kan het zelfs een verrijking zijn of voor een diep begrip zorgen. Tenzij het om verhalen of emoties gaat die nog te rauw, te weinig bewerkt of te weinig zichtbaar zijn. Soms dreigt het verhaal van de contextueel werker het verhaal van de cliënt te overspoelen. Dan wordt het moeilijk om zuiver genoeg af te stemmen op de beleving en ervaring van de cliënt. Ons hoofd, ons hart en ons lichaam zijn dan in beslag genomen en vertroebelen het luisteren via die verschillende wegen.

Als contextueel werker gaan we aan de slag met de eigen geschiedenis en eigen verhalen zodat die de volgende generatie, maar ook onze cliënten zo weinig mogelijk hinderen om tot bloei te komen. Dit werk is natuurlijk nooit af, misschien gelukkig maar.

Doelgroep:
Je bent aan de slag als contextueel hulpverlener en wil in groep je blik naar binnen aanscherpen, bewuster worden van je innerlijke dialoog en aan de slag gaan met thema’s die je mogelijks hinderen in je werk met cliënten.

Programma

In deze vier dagen zetten we dit onderzoekende werk verder - uit zorg voor onszelf, voor onze cliënten en voor iedereen met wie zij mee verbonden zijn. We scherpen onze kijk naar binnen verder aan zodat de blik naar de ander zo open mogelijk blijft. In het onderzoeken van de dingen die ons hinderen en raken in het hier en nu en hoe deze verbonden zijn met het daar en toen, ontzenuwen we thema’s die onze meerzijdige partijdigheid in de weg staan of die het bv moeilijker maken om met bepaalde doelgroepen of problematieken te werken.

In deze module voortgezette leertherapie gaan we aan de slag met je eigen verhalen en worstelingen en zoeken we naar manieren om hier op een andere, vrijere manier mee om te gaan. De groep is hierbij een hefboom naar verdieping en verandering. 
 

Opleiders

Theresia Pinnewaert en Linne De Loof

Schrijf je in voor deze opleiding

Kies het aantal deelnemers.
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum
E.g., 02/08/2021
Deze vindt u onderaan deze pagina onder "nuttige links".